Що важливо знати про Кальцій, магній та вітамін D
15 грудня 2021

Кальцій є одним з макроелементів, яких найбільше у тілі людини. Він надає міцності кісткам та зубам, які на 99% складаються з кальцію та впливає на проникність клітинних мембран, скорочення м’язів, згортання крові, секрецію ферментів, перистальтику кишечника, роботу ендокринних залоз, зменшення запалення та проявів алергії. Важливо знати, що кальцій найкраще засвоюється у присутності магнію та вітаміну D, а його роль у життєдіяльності організму - колосальна.
Захист від остеопорозу
Ми нерідко чуємо слово «остеопороз», але, поки молоді, не надаємо йому особливого значення. Остеопороз - це захворювання, про яке треба знати кожній жінці, оскільки прекрасна стать страждає на нього втричі частіше, ніж чоловіки. Остеопороз виявляють у кожної третьої жінки у світі після 45 років. До того ж він вражає непомітно і може призвести до інвалідності. Сьогодні в Україні на остеопороз хворіють 2,5 млн. жінок та 900 тис. чоловіків, 50% з них унаслідок захворювання стають інвалідами, 20% помирають від ускладнень цієї хвороби. До групи ризику входять люди після 50 років, однак ризик появи остеопорозу спостерігається майже у третини дітей і підлітків у віці 5-16 років. Найпоширеніші причини розвитку захворювання: дефіцит кальцію в їжі, порушення гормонального балансу, брак фізичної активності.
Профілактика з дититинства
Необхідно знати, що передумови для розвитку остеопорозу формуються вже у дітей, підлітків і молодих людей. Період накопичення кісткової маси припадає на вік 11-15 років, тому дуже важливими є достатнє надходження в організм кальцію та вітаміну D, а також фізичні навантаження. Найбільша кількість кісткової маси накопичується в препубертатний і пубертатний періоди, і якщо в цьому віці дитина має незбалансоване харчування та низьку фізичну активність, то формування кісткової маси буде порушено, що в майбутньому призведе до високого ризику розвитку остеопорозу і пов'язаних із ним ускладнень. У зв'язку з цим діти й підлітки – одна із ключових категорій, яким необхідно приділяти увагу в контексті профілактики остеопорозу.
Особливо увага – жінки після 45 років
Іще одна вразлива для остеопорозу категорія населення - жінки в пери- і постменопаузальному періодах. Дефіцит жіночих статевих гормонів у постменопаузі сприяє пришвидшеній втраті кісткової маси. Тому майже кожна українська жінка через 20 років після настання менопаузи стає приблизно на 7 см нижчою на зріст. Фактично у віці 60-69 років тільки близько 11% жінок мають нормальну масу кісткової тканини, решта страждає на остеопенію (дефіцит) або остеопороз того чи іншого ступеня важкості.
«Диригент» життєво необхідних функцій організму
Кальцій - це не лише міцні кістки та здорові зуби. Це - елемент, якого в організмі людини найбільше. Кальцій необхідний для передачі нервових імпульсів. При дефіциті кальцію людина стає знервованою, погіршується настрій.
У жінок рівень кальцію в крові зменшується за тиждень до менструації і продовжує знижуватися ще більше під час менструації, у зв'язку з чим можуть виникати болючі скорочення матки, особливо в підлітковому віці. Тому потреба молодих жінок у кальції є підвищеною.
Кальцій бере участь у згортанні крові і сприяє щільності стінок судин, перешкоджаючи проникненню в клітини алергенів і вірусів, має протизапальну та антиалергічну дію, підвищує захисні сили організму. Тому при зниженні імунітету та при алергічних реакціях важливо пам’ятати про кальцій і збільшувати його кількість у раціоні. Кальцій нормалізує роботу ферментів і гормонів, полегшує виділення інсуліну підшлунковою залозою, тому харчування людей із гормональними порушеннями, у тому числі, і схильністю до цукрового діабету, обов’язково повинне містити добову норму кальцію.
Кальцій впливає на роботу м’язів, у тому числі, серцевого м’яза (міокарда). Попереджує нічні болючі спазми у м’язах нижніх кінцівок. При вагітності здатність до засвоєння кальцію організмом жінки посилюється.
Найкраще засвоєння кальцію - з іншими нутрієнтами
Кальцій належить до важкозасвоюваних мінералів і тому найкраще засвоюється разом з магнієм, фосфором, вітаміном D, білками та жирами. Окремо варто зупинитися на ролі деяких з них.
Магній - антистресовий мінерал
Магній - другий після кальцію мінерал, якого в людському організмі найбільше. Разом із кальцієм та фосфором входить до складу кісток і зубної емалі людини. Мабуть, неодноразово вам доводилось чути, що магній зменшує стреси, допомагає у боротьбі з перевтомою, а у людей у віці понад 35 років зменшує ймовірність інфарктів.
Покращує роботу м'язів, допомагає позбутися нічних болючих спазмів у м’язах ніг.
Магній має детоксикуючі та жовчогінні властивості, сприяє очищенню організму від токсичних речовин та знижує вміст «поганого» холестерину. Разом з Вітаміном B6 запобігає утворенню каменів у нирках. Якщо не вистачає лише магнію, ниркові камені найчастіше бувають фосфатними (сполуки кальцію з фосфором), а якщо не вистачає лише Вітаміну B6 - утворюються оксалатні камені (сполуки кальцію з щавлевою кислотою).
Дефіцит магнію виникає при діареях, хворобах нирок, лікуванні сечогінними засобами, при прийомах естрогенів і гормональних контрацептивів, зловживанні алкоголем, стресах, голодуванні, токсикозі та діабеті.
Необхідний для обміну речовин та вироблення енергії в організмі.
У сучасних продуктах харчування є виражений дефіцит магнію, як внаслідок технологічної обробки, так і внаслідок його зниженого засвоєння рослинами з ґрунтів.
Вітамін D
Вітамін D безпосередньо впливає на формування та міцність кісток і зубів: без нього ні кальцій, ні магній, ані фосфор засвоїтися організмом не зможуть. Вітамін D називають «сонячним вітаміном», оскільки він утворюється в шкірі під впливом сонячних променів. Але у холодний період року, коли сонця мало, а більша частина тіла знаходиться під одягом, у більшості людей виникає дефіцит вітаміну D, і, відповідно, погіршується засвоєння його з їжі.
Основними джерелами кальцію в щоденному раціоні є молоко та молочні продукти (кефір, йогурт, твердий та м’який сири), яєчні жовтки, листові зелені овочі (кріп, петрушка, цибуля), капуста, інжир, спаржа та насіння сезама.
Магнію багато у цільному зерні, хлібі грубого помолу, пшеничних висівках, горіхах, горосі, яловичині, молоці, сливах, крупах та бобових.
Вітамін D утворюється в організмі людини ендогенно, якщо знаходитись під відкритим сонячним промінням, або із таких продуктів, як печінка риб (оселедця, скумбрії, камбали, кети), ікра, жовтки, сметана та вершкове масло.
NUTRILITE™ Кальцій магній вітамін D плюс
NUTRILITE™ Кальцій магній вітамін D плюс містить збалансовану кількість карбонату кальцію з устричних раковин і кальцинованих морських водоростей, оксиду магнію та вітаміну D, що забезпечує оптимальний ступінь засвоюваності та задовольняє базову потребу організму в цих елементах.
Рекомендовано для людей, які живуть у великих містах, і, особливо - у екологічно забруднених регіонах, при недостатній кількості сонячного проміння, під час зимового сезону, для тих, хто працює у нічні зміни, людей старшого та літнього віку, діабетиків та вегетаріанців, при активних заняттях спортом, сильному потовиділенні, прийомі сечогінних засобів.
Здоровий хребет - необхідна умова нашого здоров’я. Це знали ще в давнині. 2,5 тисячі років тому древньогрецький філософ Геродот вчив: «твоє здоров'я - чисте повітря, вода та їжа. Вставай вранці з радістю, лягай спати з посмішкою. Ти радієш, посміхаєшся - значить, ти здоровий. Лікуй не хвороби, а дбай про спосіб життя, живи за законами природи, розуму. Коли немає здоров'я, мовчить мудрість, не може розквітнути мистецтво, не грають сили, статки - марні і безсилий розум».
Щоб бути здоровим у старості, піклуватися про здоров’я потрібно починати у молодості.
Також дізнайтесь: